Turkiškas špinatų “Filo“ pyragas

“Turėsi padaryt šitą pyragą svečiams, puikus“. Filo tešla – tai Turkijoje populiarūs popieriaus plonumo tešlos lakštai.  Daugelis žino turkišką saldėsį “Baklava“, kuris gaminamas Filo tešlą sluoksniuojant su riešutais ir medumi. Taip pat su šia tešla gaminami nesaldūs pyragai ar užkandžiai, kur tešla susukama į cigaro formą. Filo tešla yra popieriaus plonumo ir gaminama specialiais aparatais, todėl nerekomenduojama tešlos gaminti patiems. Jos galima nusipirkti prekybos centre “Prisma“. Receptas adaptuotas iš knygos Claudia Roden “Arabesque“. Vietoj Turkijoje paprastai naudojamo kasar sūrio, šiame recepte naudojamas čederis.

Kad pavyktų: tešlos lakštus dėti kuo lygiau, nedaryti raukšlių. Sudėtingumas: 4/5.

Turkiškas špinatų pyragas

Pagaminta, naudojant rytietišką tešlą ir sūrį, lietuviškus likusius produktus (*). 65% lietuviškų ingredientų.

Ingredientai (6 porcijos, kaina žmogui – 5Lt)

  1. 250g šaldytų ar šviežių špinatų (su šviežiais skaniau)*;
  2. 100g feta sūrio;
  3. 2 kiaušiniai*;
  4. 40g sviesto*;
  5. 250ml pieno*;
  6. 150g filo tešlos lakštų;
  7. 100g čederio (jis pakeis turkijoje įprastą kasar sūrį), sutarkuoti;
  8. Reikmenys: kepimo skarda, keptuvė, dubuo.

Paruošimas (30min darbo, bendras ruošimo laikas – 1val)

Špinatus sudėti į keptuvę, įpilti kelis šaukštus vandens, uždengti ir troškinti ant mažos ugnies, kol suminkštės. Jei naudojami nesmulkinti špinatai, susmulkinti ar sumalti kombaine. Sumaišyti su feta.

Išplakti kiaušinius dubenyje. Keptuvėje ištirpinti svietą ir supilti pieną, pašildyti. Pilti po šaukštą pieno į kiaušinius ir nuolat maišyti. Supylus pusę pieno kieko, galima pilti greičiau, bet vistiek nuolat maišyti, kad kiaušinis nesušoktų į gabalus.

Tešlos lakštus supjaustyti taip, kad būtų šiek tiek didesni už skardą. Skardą ištepti sviestu, dėti filo lakštą taip, kad būtų lygus, nesusilamdęs ir užsilenktų ant skardos krašto. Pilti kiaušinių mišinį ir dėti sūrio. Taip sluoksniuoti dar 5 kartus. Tada sudėti špinatų mišinį ir sluoksniuoti dar 5 kiaušinių sluoksnius. Užbaigti dedant tešlos lakštą ir užpilti likusiu kiaušinio mišiniu. Kepti 30min 180 laipsnių orkaitėj.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: