Indiškas vištienos plovas “Biryani“
11 spalio, 2010 Parašykite komentarą
“Labai gilus skonis, valgant vis nauji prieskoniai atsiskleidžia, minkštutė vištiena“. Biryani – vienas įspūdingiausių indiškų patiekalų, mėgstamas visoje Indijoje. Patiekale naudojama 15 indiškų prieskonių, o vištiena kepama savo sultyse, todėl yra tokia minkšta, kokios tikriausiai niekada nesate ragavę. Biryani dariau jau keletą kartu, vaišinsiu juo ir savo tėvus, kai atvažiuos į Vilnių, nes valgis nėra visiškai neįprastas – panašus į plovą. Receptas adaptuotas iš populiaraus indų šefo Sanjay receptų. Vietoj vištienos galite dėti ir avieną, ar netgi avieną ir vištieną kartu.
Kad pavyktų: svarbiausia patiekalo neprideginti, todėl kepant puodą įstatykite į keptuvę su vandeniu; jokiu būdu nekilnokite dangčio, nes patiekalas turi pasigaminti savo sultyse. Sudėtingumas: 4/5.
Pagaminta iš lietuviškos vištienos, prieskoninių žolelių, jogurto (*) ir rytietiškų prieskonių bei ryžių. 50% lietuviškų ingredientų.
Ingredientai (4 porcijos, kaina žmogui – 7Lt)
- 400g vištienos iš turgaus, supjaustyti kąsnio gabalėliais*;
- 1 stiklinė basmati ryžių;
- 0,5 arb.š. druskos;
- 1 svogūnas, susmulkinti ir pakepinti, kol paruduos aliejuje (nebūtinai)*;
- Sauja šviežių ar 2 arb.š. džiovintų žolelių (mėtos ir kalendra), susmulkinti*;
- Žiupsnis šafrano, įdėti į 4valg.š. verdančio vandens ir palikti pastovėti (nebūtinai).
Marinatas
- 2 česnako skiltelės, sutarkuoti*;
- 1 cm imbiero, sutarkuoti;
- 0,5 arb.š. juodų kumino sėklų (galima pakeisti įprastom);
- 3 valg.š. jogurto*;
- 3 valg.š. aliejaus*;
- 0,5 arb.š. aitriosios paprikos*;
- 0,5 arb.š. ciberžolės;
- 0,5 arb.š. druskos;
- 0,5 arb.š. maltos kalendros;
- 0,5 arb.š. malto kumino;
- 0,5 cinamono lazdelės;
- Sauja šviežių ar 2 arb.š. džiovintų žolelių (mėtos ir kalendra), susmulkinti*;
- 2 gvazdikėliai;
- 2 kardamonai (žalias ir juodas);
- 1 lauro lapas*;
- 1 muskato apvalkalas;
- 5 juodi pipirai;
Reikmenys: puodas, keptuvė.
Paruošimas (20min darbo, bendras ruošimo laikas – 1val 30min)
Ryžius užmerkti. Vištieną išmaišyti su marinato ingridientais. Ryžius ir vištieną atidėti 30min. Ryžius sudėti į puodą ir su vandeniu ir druska, užvirti ir virti ant mažos ugnies apie 7min, kol bus pusiau išvirę. Į švarų puodą dėti vištieną su marinatu, ant viršaus ploną sluoksnį ryžių, ant ryžių šafrano vandenį, pakepintus svogūnus ir žoleles, dar vieną sluoksnį ryžių ir vėl: šafraną, svogūną, žoleles. Puodą sandariai uždengti. Jei neturi sandaraus dangčio, po dangčiu padėkite rankšluostuką. Puodą įstatykite į keptuvę su vandeniu ir kepkite 30min. Tada puodą pastatykite tiesiai ant ugnies ir kepkite ant mažesnės nei vidutinė ugnies dar 10-15min.