Sirijos kviečių ir riešutų salotos “Bazargan“
11 spalio, 2010 Parašykite komentarą
“Nustebino, kokios įdomios kruopos, labai skanu“. Bazargan – netikėtas atradimas. Jam naudojamos mano mėgstamos Bulgur kruopos. Bulgur – tai skaldyti kviečiai, todėl šios kruopos ir labai sveikos. Deja, jų dar negalima įsigyti prekybos centruose, todėl teks ieškoti sveiko maisto ar prieskonių parduotuvėse. Valgis labai paprastai paruošiamas ir puikiai tinka pusryčiams, net ir darbo dieną. Valgau jį beveik kiekvieną savaitę. Receptas adaptuotas iš knygos Claudia Roden “The Book of Jewish Food”.
Kad pavyktų: pamirkius vandeny ir padaže, bulgur kruopos turi būti visiškai minkštos. Sudėtingumas: 2/5.
Paruošta iš rytietiškų ingridientų ir lietuviškų žolelių ir riešutų (*). 25% lietuviškų ingredientų.
Ingredientai (4 porcijos, kaina žmogui – 5Lt)
- 1 stiklinė bulgur kruopų, pamirkyti 1val, galima ir per naktį;
- 6 valg.š. alyvuogių aliejaus;
- 3 valg.š. granatų sirupo*** (ar 1valg.š. tamarindo pastos, ištirpintos vandenyje);
- 0,5 citrinos, išspausti sultis;
- 1valg.š. malto kumino;
- 1 valg.š. maltos kalendros;
- Žiupsnis maltų juodųjų pipirų;
- 1 arb.š. druskos;
- 0,5 arb.š. aitriosios paprikos*;
- 0,5 stiklinės kelių rūšių riešutų (graikiškų, lazdyno*, pinijų), sukapoti su peiliu ar kombaine su peiliais;
- 1 arb.š. koncentruotos pomidorų pastos;
- 2 valg.š. šviežių ar šaldytų petražolių, susmulkinti*;
- Reikmenys: dubuo, nebūtinai: kombainas su peiliais.
Paruošimas (10min darbo, kruopas mirkyti 1val)
Sumaišyti visus padažo ingridientus (be kruopų ir riešutų). Sumaišyti viską kartu. Galima palikti pastovėti, kad skonis geriau įsigertų į kruopas. Geriausiai palikti pastovėti 4val šaldytuve.
***
Granatų sirupą galima pasigaminti pakaitinus 2 stiklines granatų sulčių su 2 valg.š. cukraus ir pusės citrinos sultimis apie 1 val ant vidutinės ugnies, kol sutirštės.