Prieskoniai: kur įsigyti
Prieskonius patariami pirkti nemaltus ir susimalti patiems kavamalėje.
- *- nėra prekybos centruose, bet galima įsigyti parduotuvėje “Kulinarijos studija. Prieskoniai profesionalams“.
- & – galima užsisakyti internetinėje parduotuvėje http://www.amazon.co.uk/.
- £ – galima užsisakyti internetinėje parduotuvėje http://www.natco-online.com;
- $ – galima užsisakyti internetinėje parduotuvėje http://www.melburyandappleton.co.uk.
Prieskoniai – dažniausiai naudojami:
- Aitrioji paprika;
- Aitriosios paprikos: žalia, raudona, raudonojo aitriojo pipiro dribsniai (smulkiai kapota džiovinta raudonoji aitrioji paprika)& ir milteliai*;
- Asafetida* (gerina ankštinių virškinimą);
- Česnakas (natūralus antibiotikas, stiprina imunitetą);
- Ciberžolė* (įvairiapusiškai naudinga organizmui);
- Cinamonas (ramina ir mažina skausmą);
- Citrina;
- Garstyčių sėklos: juodos* ir geltonos;
- Gvazdikėliai (turi priešuždegiminių savybių);
- Imbieras (stiprina imunitetą);
- Kalendros: sėklos ir lapeliai*;
- Kardamonas: žalias*, juodas* (gerina virškinimą ir mažina dujų kaupimą);
- Kario lapeliai (naudojami pietų Indijos patiekaluose)*;
- Kokosas (naudojamas daugiausiai pietų Indijos patiekaluose);
- Kuminas* (gerina virškinimą, didina potenciją);
- Laimas;
- Lauro lapas;
- Mėtos: džiovintos£;
- Muskatas* ir muskato apvalkalas£ (stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą);
- Ožragės lapeliai (fenugreek leaves) £ ir sėklos * (padeda menopauzės metu, naudojami šiaurės Indijos patiekaluose);
- Pipirai: juodieji, allspice$;
- Svogūnas.
Prieskoniai – rečiau naudojami:
- Aguonos;
- Anyžius*;
- Gelsvės sėklos (ajwain) £;
- Mango milteliai (amchoor) £;
- Juodgrūdės sėklos (nigella) *;
- Pankolio sėklos*;
- Pieno milteliai;
- Rožių vanduo £;
- Tamarindas*;
- Šafranas.
Prieskonių mišiniai ir ruošiniai (galima pasigaminti patiems):
- Česnako/imbiero pasta*;
- Garam masala prieskonių mišinys*;
- Chaat masala prieskonių mišinys (reikia gaminti pačiam);
- Phanch phoran prieskonių mišinys (reikia gaminti pačiam);
- Tandoori masala£;
- Sambar prieskonių mišinys (reikia gaminti pačiam);
- Kario prieskonių mišinys*;
- Ghee – išvalytas lydytas sviestas, naudojamas vietoj aliejaus £;
- Panyras – šviežio pieno sūris (reikia gaminti pačiam).
Ankštiniai, grūdai, aliejai:
- Lęšiai: rausvieji, žalieji;
- Pupelės: raudonos (kidney beans);
- Pupuolės: mungo pupuolės (mung dal)*, urad dal£, toor dal£, avinžirniai (channa dal), black eyed beans £;
- Miltai: avinžirnių miltai (gram flour)£, čapati miltai (chapatti flour -atta)£, manų kruopos (semolina), ryžių miltai;
- Ryžiai: Basmati, dribsniai £;
- Aliejai: kokosų$, garstyčių&;
- Nesūdytos pistacijos£;
- Nerafinuotas cukranendrių cukrus (jaggery)£.
Prieskoniai – dažnai naudojami:
- Aitriosios paprikos: žalia, raudona, raudonojo aitriojo pipiro dribsniai (smulkiai kapota džiovinta raudonoji aitrioji paprika)& ir milteliai*;
- Bazilikas;
- Česnakas;
- Citrina;
- Citrinžolė*;
- Mėlynasis imbieras (galangal) & (kaip pakaitalas naudojamas imbieras);
- Imbieras;
- Kafir laimas: žievė$ ir lapeliai*;
- Kalendros sėklos;
- Kokosų pienas;
- Kuminas*;
- Laimas;
- Pipirai;
- Svogūnas.
Prieskoniai – retai naudojami:
- Agaro milteliai – naudojami vietoj želatinos*;
- Bananų lapai*;
- Džiovintos krevetės$;
- Ilgasis pipiras& -nėra;
- Palmių lapai (pandanus)& – nėra;
- Pandanus vanduo£;
- Tamarindas.
Prieskonių mišiniai, padažai:
- Kario pastos: žalia, raudona*, geltona (reikia gaminti pačiam);
- Aitriųjų paprikų padažas;
- Žuvies padažas;
- Austrių padažas;
- Sojų padažas.
Ankštiniai, grūdai, aliejai:
- Ryžiai: suploti ryžiai, pūsti ryžiai, “jasmine“ ryžiai;
- Noodle makaronai;
- Miltai: ryžių.
- Cukrus: baltas, rudas, palmių.
Prieskoniai:
- Bazilikai;
- Česnakas;
- Citrina;
- Granatų sirupas (pomegranate molasses) $;
- Kuminas*;
- Mėtos;
- Petražolės;
- Sezamas;
- Svogūnas;
- Žagrenių sėklos (sumac) $.
Prieskonių mišiniai ir pagardai (galima pasigaminti pačiam):
- Tahini pasta *.
Ankštiniai ir grūdai:
- Avinžirniai;
- Bulgur*;
- Kuskusas;
- Kynva (quinoa)*;
- Tešlos: filo, kadaifi [abiejų galima įsigyti prekybos centre “Prisma“].
GAMINIMO REIKMENYS:
- Peilis plačia briauna ir nedidelis peilis;
- Daržovių skustukas;
- Skardinių atidarytuvas;
- Tarka;
- Keptuvė /wok;
- Puodas storu dugnu;
- Mikseris/grūstuvė;
- Kavamalė (nebūtina);
- Garinimo puodas arba metalinis tinklelis (Tibeto virtuvė);
- Rėtis (nebūtina).