Prieskoniai: kur įsigyti

Prieskonius patariami pirkti nemaltus ir susimalti patiems kavamalėje.

INDIJA

Prieskoniai – dažniausiai naudojami:

  • Aitrioji paprika;
  • Aitriosios paprikos: žalia, raudona, raudonojo aitriojo pipiro dribsniai (smulkiai kapota džiovinta raudonoji aitrioji paprika)& ir milteliai*;
  • Asafetida* (gerina ankštinių virškinimą);
  • Česnakas (natūralus antibiotikas, stiprina imunitetą);
  • Ciberžolė* (įvairiapusiškai naudinga organizmui);
  • Cinamonas (ramina ir mažina skausmą);
  • Citrina;
  • Garstyčių sėklos: juodos* ir geltonos;
  • Gvazdikėliai (turi priešuždegiminių savybių);
  • Imbieras (stiprina imunitetą);
  • Kalendros: sėklos ir lapeliai*;
  • Kardamonas: žalias*, juodas* (gerina virškinimą ir mažina dujų kaupimą);
  • Kario lapeliai (naudojami pietų Indijos patiekaluose)*;
  • Kokosas (naudojamas daugiausiai pietų Indijos patiekaluose);
  • Kuminas* (gerina virškinimą, didina potenciją);
  • Laimas;
  • Lauro lapas;
  • Mėtos: džiovintos£;
  • Muskatas* ir muskato apvalkalas£ (stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą);
  • Ožragės lapeliai (fenugreek leaves) £ ir sėklos * (padeda menopauzės metu, naudojami šiaurės Indijos patiekaluose);
  • Pipirai: juodieji, allspice$;
  • Svogūnas.

Prieskoniai – rečiau naudojami:

  • Aguonos;
  • Anyžius*;
  • Gelsvės sėklos (ajwain) £;
  • Mango milteliai (amchoor) £;
  • Juodgrūdės sėklos (nigella) *;
  • Pankolio sėklos*;
  • Pieno milteliai;
  • Rožių vanduo £;
  • Tamarindas*;
  • Šafranas.

Prieskonių mišiniai ir ruošiniai (galima pasigaminti patiems):

Ankštiniai, grūdai, aliejai:

  • Lęšiai: rausvieji, žalieji;
  • Pupelės: raudonos (kidney beans);
  • Pupuolės: mungo pupuolės (mung dal)*, urad dal£, toor dal£, avinžirniai (channa dal), black eyed beans £;
  • Miltai: avinžirnių miltai (gram flour)£, čapati miltai (chapatti flour -atta)£, manų kruopos (semolina), ryžių  miltai;
  • Ryžiai: Basmati, dribsniai £;
  • Aliejai: kokosų$, garstyčių&;
  • Nesūdytos pistacijos£;
  • Nerafinuotas cukranendrių cukrus (jaggery)£.

TAILANDAS

Prieskoniai – dažnai naudojami:

  • Aitriosios paprikos: žalia, raudona, raudonojo aitriojo pipiro dribsniai (smulkiai kapota džiovinta raudonoji aitrioji paprika)& ir milteliai*;
  • Bazilikas;
  • Česnakas;
  • Citrina;
  • Citrinžolė*;
  • Mėlynasis imbieras (galangal) & (kaip pakaitalas naudojamas imbieras);
  • Imbieras;
  • Kafir laimas: žievė$ ir lapeliai*;
  • Kalendros sėklos;
  • Kokosų pienas;
  • Kuminas*;
  • Laimas;
  • Pipirai;
  • Svogūnas.

Prieskoniai – retai naudojami:

  • Agaro milteliai – naudojami vietoj želatinos*;
  • Bananų lapai*;
  • Džiovintos krevetės$;
  • Ilgasis pipiras& -nėra;
  • Palmių lapai (pandanus)& – nėra;
  • Pandanus vanduo£;
  • Tamarindas.

Prieskonių mišiniai, padažai:

  • Kario pastos: žalia, raudona*, geltona (reikia gaminti pačiam);
  • Aitriųjų paprikų padažas;
  • Žuvies padažas;
  • Austrių padažas;
  • Sojų padažas.

Ankštiniai, grūdai, aliejai:

  • Ryžiai: suploti ryžiai, pūsti ryžiai, “jasmine“ ryžiai;
  • Noodle makaronai;
  • Miltai: ryžių.
  • Cukrus: baltas, rudas, palmių.

ARTIMIEJI RYTAI

Prieskoniai:

  • Bazilikai;
  • Česnakas;
  • Citrina;
  • Granatų sirupas (pomegranate molasses) $;
  • Kuminas*;
  • Mėtos;
  • Petražolės;
  • Sezamas;
  • Svogūnas;
  • Žagrenių sėklos (sumac) $.

Prieskonių mišiniai ir pagardai (galima pasigaminti pačiam):

  • Tahini pasta *.

Ankštiniai ir grūdai:

  • Avinžirniai;
  • Bulgur*;
  • Kuskusas;
  • Kynva (quinoa)*;
  • Tešlos: filo, kadaifi [abiejų galima įsigyti prekybos centre “Prisma“].

GAMINIMO REIKMENYS:

  • Peilis plačia briauna ir nedidelis peilis;
  • Daržovių skustukas;
  • Skardinių atidarytuvas;
  • Tarka;
  • Keptuvė /wok;
  • Puodas storu dugnu;
  • Mikseris/grūstuvė;
  • Kavamalė (nebūtina);
  • Garinimo puodas arba metalinis tinklelis (Tibeto virtuvė);
  • Rėtis (nebūtina).

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: