Produktų sezonai ir lokalumas
Maisto sezonas reiškia tai, kad tuo metu produktai yra skaniausi, pigiausi ir sveikiausi. Lokalūs, vietinių ūkininkų produktai reiškia, kad valgome geriausios kokybės ir gamtai minimaliai žalingus produktus. Juk dažnai pasitaiko, kad importuojamos tik kietesnės, geriau kelionę atlaikančios daržovės. Bloge žvaigždute nurodomi importuoti produktai. Kai kurių iš jų nereikėtų vengti – tai ryžiai, alyvuogių aliejus, įvairūs organizmui naudingi prieskoniai, tačiau kiek įmanoma importuojamus produktus reiktų keisti vietiniais.
LIETUVIŠKI (pirkti turguje ar pas močiutę kaime).
Daržovės, prieskoninės žolelės, grybai
- Agurkai. Sezonas: liepa – rugsėjis. Patiekalas: indiškos agurkų salotos.
- Baklažanas. Sezonas: liepa – rugpjūtis. Patiekalas: libanietiškas troškinys.
- Bulvės. Sezonas: visi (šviežios: rugpjūtis – rugsėjis). Patiekalas: indiškos bulvės su špinatais.
- Burokėliai. Sezonas: rugpjūtis – rugsėjis.
- Česnakai. Sezonas: visi.
- Cukinija. Sezonas: liepa – rugpjūtis. Patiekalas: indiškas daržovių troškinys “Sambar“.
- Grybai. Sezonas: birželis – spalis (baravykai: rugsėjis).
- Kalafijoras. Patiekalas: indiškas daržovių troškinys “Sambar“.
- Krienai.
- Kopūstas. Patiekalas: tibetietiški makaronai “Chowmein“.
- Moliūgas. Sezonas: rugpjūtis – rugsėjis. Patiekalas: turkiškas moliūgų pyragas.
- Morkos. Sezonas: visi. Patiekalas: tibetietiški makaronai “Chowmein“.
- Paprikos, aitriosios paprikos. Sezonas: liepa – rugpjūtis.
- Pomidorai. Sezonas: liepa – rugsėjis.
- Ridikėliai. Sezonas: liepa – rugpjūtis.
- Salieras.
- Svogūnai. Sezonas: visi.
- Šparaginės pupelės. Sezonas: birželis – rugpjūtis. Patiekalas: tailandietiškas karis.
- Špinatai. Sezonas: visi. Patiekalas: indiškos bulvės su špinatais.
- Žalumynai (krapai, petražolės, bazilikai, mėtos, svogūnų laiškai, salotos.). Sezonas: liepa – rugpjūtis.
- Žirneliai. Sezonas: birželis – liepa. Patiekalas: indiškas troškinys su sūriu.
Vaisiai ir uogos
- Uogos (mėlynės, avietės, spanguolės, serbentai). Sezonas: liepa – rugpjūtis.
- Uogos (braškės, agrastai, vyšnios, trešnės). Sezonas: birželis – liepa.
- Obuoliai. Sezonas: rugpjūtis – spalis.
- Kriaušės. Sezonas: rugpjūtis – spalis.
- Slyvos. Sezonas: liepa – rugpjūtis.
Mėsa (pirkti Tymo turguje, kur ūkininkai pardavinėja savo užaugintus gyvulius):
- Ėriena.
- Jautiena.
- Vištiena.
NELIETUVIŠKI – naudojami Azijos virtuvėse
- Ananasai. Sezonas: gruodis – vasaris.
- Apelsinai. Sezonas: gruodis – vasaris.
- Arbūzai. Sezonas: birželis – rugpjūtis.
- Bananai. Sezonas: sausis – gegužė.
- Citrinos. Sezonas: visi.
- Granatas. Sezonas: gruodis – vasaris.
- Kiviai. Sezonas: sausis – liepa.
- Laimai. Sezonas: visi.
- Mandarinai. Sezonas: gruodis – vasaris.
- Mangai.
- Melionai. Sezonas: birželis – rugpjūtis.
- Persikai
- Pupelių daigai
- Vynuogės. Sezonas: rugsėjis.
NELIETUVIŠKI – konservuoti.
- Bambukai