Produktų sezonai ir lokalumas

Maisto sezonas reiškia tai, kad tuo metu produktai yra skaniausi, pigiausi ir sveikiausi. Lokalūs, vietinių ūkininkų produktai reiškia, kad valgome geriausios kokybės ir gamtai minimaliai žalingus produktus. Juk dažnai pasitaiko, kad importuojamos tik kietesnės, geriau kelionę atlaikančios daržovės. Bloge žvaigždute nurodomi importuoti produktai. Kai kurių iš jų nereikėtų vengti – tai ryžiai, alyvuogių aliejus, įvairūs organizmui naudingi prieskoniai, tačiau kiek įmanoma importuojamus produktus reiktų keisti vietiniais.

LIETUVIŠKI (pirkti turguje ar pas močiutę kaime).

Daržovės, prieskoninės žolelės, grybai

Vaisiai ir uogos

  • Uogos (mėlynės, avietės, spanguolės, serbentai). Sezonas: liepa – rugpjūtis.
  • Uogos (braškės, agrastai, vyšnios, trešnės). Sezonas: birželis – liepa.
  • Obuoliai. Sezonas: rugpjūtis – spalis.
  • Kriaušės. Sezonas: rugpjūtis – spalis.
  • Slyvos. Sezonas: liepa – rugpjūtis.

Mėsa (pirkti Tymo turguje, kur ūkininkai pardavinėja savo užaugintus gyvulius):

  • Ėriena.
  • Jautiena.
  • Vištiena.

NELIETUVIŠKI – naudojami Azijos virtuvėse

  • Ananasai. Sezonas: gruodis – vasaris.
  • Apelsinai. Sezonas: gruodis – vasaris.
  • Arbūzai. Sezonas: birželis – rugpjūtis.
  • Bananai. Sezonas: sausis – gegužė.
  • Citrinos. Sezonas: visi.
  • Granatas. Sezonas: gruodis – vasaris.
  • Kiviai. Sezonas: sausis – liepa.
  • Laimai. Sezonas: visi.
  • Mandarinai. Sezonas: gruodis – vasaris.
  • Mangai.
  • Melionai. Sezonas: birželis – rugpjūtis.
  • Persikai
  • Pupelių daigai
  • Vynuogės. Sezonas: rugsėjis.

NELIETUVIŠKI – konservuoti.

  • Bambukai

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: